Pierogi z karpiem milickim

    Pierogi z karpiem milickim

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciekawy przepis nie tylko na Wigilię. Pierogi z farszem z karpia milickiego, kapusty kiszonej i grzybów. Pyszne, musicie spróbować!

    StawyMilickie Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Farsz
    • 1 kg karpia milickiego
    • 600 g kapusty kiszonej
    • 500 g grzybów (np. pieczarki, borowiki, podgrzybki)
    • 3 średniej wielkości cebule
    • sól, pieprz
    • Ciasto na pierogi
    • 500 g mąki
    • szczypta soli
    • 1 jajko
    • 1 szklanka gorącego mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

      Farsz:

    1. Karpia smażymy na patelni z rozgrzanym olejem, następnie obieramy z ości i rozdrabniamy na małe kawałki.
    2. Kapustę przepłukujemy jeśli jest bardzo słona, szatkujemy. Gotujemy aż będzie miękka.
    3. Grzyby, jeśli były suszone, najpierw moczymy, a następnie siekamy i przesmażamy. Smażymy posiekaną cebulę. Wszystkie składniki łączymy i jeszcze raz przesmażamy.
    4. Ciasto na pierogi:

    5. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól. Robimy zagłębienie i wbijamy jajko. Zalewamy gorącym mlekiem i wyrabiamy na gładkie ciasto. W zależności od mąki ciasto może zabrać więcej lub mniej mleka.
    6. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy kółka od szklanki. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.
    7. Pierogi wrzucamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy aż wypłyną. Gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis