Czekoladowe lody na patyku

    Czekoladowe lody na patyku

    1polubienie
    5godz.20min.


    Zrobione przez 54 osoby

    Lody podwójnie czekoladowe - zrobione z domowego budyniu z kakao i z groszkami czekoladowymi. Można je zrobić w specjalnych foremkach na lody albo w kubeczkach po jogurcie.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1/2 szklanki cukru (lub mniej)
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • 2 łyżki kakao
    • 2,5 szklanki mleka 3,2%
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu
    • 1 łyżka masła
    • 1/4 szklanki małych groszków czekoladowych (półsłodkich)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +5godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 5godz.20min. 

    1. W rondelku wymieszać cukier z mąką kukurydzianą, kakao i mlekiem. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i gotować przez 2 minuty od momentu wrzenia. Stale mieszać! Masa ma zgęstnieć jak budyń.
    2. Zdjąć z ognia, dodać wanilię i masło. Przełożyć do żaroodpornej miski i odstawić aby budyń ostygł, najlepiej na 20 minut do lodówki.
    3. Dodać groszki czekoladowe i wymieszać. Przelać do foremek na lody albo do małych kubeczków po jogurcie. (Jeśli używamy kubeczków po jogurcie trzeba je przykryć kawałkami folii aluminiowej.)
    4. Wstawić do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.

    Rada

    Należy dodać tyle cukru ile lubimy. Jeśli groszki czekoladowe będą bardzo słodkie, to lepiej dodać mniej cukru niż podano w przepisie. Mleko najlepiej aby było pełnotłuste, czyli 3,2%. Jeśli będzie "chude", lody mogą wyjść zbyt wodniste. Groszków lepiej nie wrzucać do ciepłego jeszcze budyniu, bo się stopią. Aby przyspieszyć chłodzenie budyniu można go co jakiś czas zamieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis