Lody jogurtowe z owocami

    Lody jogurtowe z owocami

    1polubienie
    5godz.15min.


    Zrobione przez 93 osoby

    Prosty przepis na lody jogurtowe na patyku. Zamiast cukru można dodać miód, aby były zdrowsze. Można je zmiksować na gładko, albo zostawić kawałeczki owoców. Co kto lubi :)

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 szklanki świeżych owoców (truskawek, jagód, malin, pokrojonego banana)
    • 2 szklanki jogurtu naturalnego lub waniliowego
    • 1/4 szklanki cukru (lub mniej - dopasować do smaku)
    • 8 foremek na lody lub pojemniczków po jogurcie
    • 8 patyczków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +5godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 5godz.15min. 

    1. Owoce włożyć do blendera, dodać jogurt i cukier i miksować do uzyskania pożądanej konsystencji.
    2. Przelać do foremek na lody albo do małych pojemniczków po jogurtach. W tym drugim przypadku nalewać do 3/4 wysokości pojemniczka, przykryć kawałkiem folii aluminiowej i włożyć w środek patyczek, przebijając folię.
    3. Włożyć lody do lodówki na co najmniej 5 godzin.
    4. Przed podaniem zdjąć folię aluminiową i kubek, najlepiej polewając z zewnątrz ciepłą wodą, aby lody łatwiej wyszły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis