Lody jogurtowe z owocami

    (119)
    5 godz. 15 min

    Prosty przepis na lody jogurtowe na patyku. Zamiast cukru można dodać miód, aby były zdrowsze. Można je zmiksować na gładko, albo zostawić kawałeczki owoców. Co kto lubi :)


    Zrobione przez 93 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 szklanki świeżych owoców (truskawek, jagód, malin, pokrojonego banana)
    • 2 szklanki jogurtu naturalnego lub waniliowego
    • 1/4 szklanki cukru (lub mniej - dopasować do smaku)
    • 8 foremek na lody lub pojemniczków po jogurcie
    • 8 patyczków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +5godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 5godz.15min. 

    1. Owoce włożyć do blendera, dodać jogurt i cukier i miksować do uzyskania pożądanej konsystencji.
    2. Przelać do foremek na lody albo do małych pojemniczków po jogurtach. W tym drugim przypadku nalewać do 3/4 wysokości pojemniczka, przykryć kawałkiem folii aluminiowej i włożyć w środek patyczek, przebijając folię.
    3. Włożyć lody do lodówki na co najmniej 5 godzin.
    4. Przed podaniem zdjąć folię aluminiową i kubek, najlepiej polewając z zewnątrz ciepłą wodą, aby lody łatwiej wyszły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (119)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis