Babeczki truskawkowe daiquiri

    Babeczki truskawkowe daiquiri

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Daiquiri to koktajl na bazie rumu i limonki, a ja lubię go w wersji z truskawkami, w dodatku jako babeczki. Pyszne!

    Składniki
    ilość sztuk: 15 babeczek

    • Babeczki
    • 175 g miękkiego masła
    • 175 g jasnego cukru muscovado
    • skórka otarta z 2 limonek
    • 3 duże jajka
    • 175 g truskawek, oszypułkowanych i posiekanych
    • 180 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 łyżki soku z limonki
    • Krem rumowo-limonkowy
    • 115 g miękkiego masła
    • 225 g cukru pudru
    • skórka otarta z 1 limonki
    • 2 łyżki jasnego rumu lub soku z limonki
    • truskawki i posypka do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Foremkę na 15 muffinek wyłożyć papilotkami.
    2. Zmiksować masło z cukrem i skórką z limonki. Stale miksując, stopniowo dodawać jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu. Truskawki posypać odrobiną mąki i wmieszać do masy jajecznej. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i sok z limonki i dobrze zmiksować.
    3. Nałożyć ciasto łyżką do przygotowanych foremek i piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Odczekać ok. 10 minut, aż babeczki lekko przestygną, a następnie wyjąć je z foremek i postawić na metalowej kratce aby całkiem ostygły.
    4. Przygotować krem: zmiksować masło, aby powstała gładka masa. Stale miksując, stopniowo przesiewać do masła cukier puder, dobrze miksując po każdym dodaniu. Wmieszać skórkę z limonki i rum lub sok limonkowy.
    5. Babeczki udekorować kremem i plasterkami truskawek oraz posypką (opcjonalnie).
    6. Uwaga: babeczki dekorować tuż przed podaniem, inaczej truskawki puszczą sok, który popsuje nam cały efekt.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis