Babeczki z truskawkami

    Babeczki z truskawkami

    3polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 147 osób

    Babeczki ze świeżymi truskawkami, słodkie i pysznie owocowe. Najlepiej smakują z kremem śmietankowym i przyozdobione truskawkami.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Babeczki
    • 8 dużych, świeżych truskawek
    • 2 jajka
    • 200 g cukru
    • 75 ml oleju roślinnego
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
    • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
    • 200 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku (opcjonalnie)
    • kropla czerwonego barwnika do żywności (opcjonalnie)
    • Krem
    • 175 g miękkiego serka śmietankowego (typu Philadelphia)
    • 30 g miękkiego masła
    • 60 g cukru pudru
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 3 duże, świeże truskawki pokrojone w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Wysmarować tłuszczem foremkę na 12 babeczek (lub wyłożyć papilotkami).
    2. 8 truskawek włożyć od blendera i zmiksować na gładko. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Powinno wyjść 175 ml musu truskawkowego.
    3. W dużej misce zmiksować jajka z cukrem, olejem, ekstraktem waniliowym, skórką cytrynową i musem truskawkowym.
    4. Stale miksując dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, budyń w proszku (opcjonalnie) i barwnik (też niekoniecznie). Po dobrym zmiksowaniu składników przełożyć ciasto do przygotowanych foremek napełniając je do 2/3 wysokości.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku aż babeczki ładnie wyrosną, a wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta - ok. 23 minuty. Odstawić babeczki na ok. 10 minut, aby przestygły, zanim zaczniemy je dekorować kremem.
    6. Przed przygotowaniem kremu najlepiej wyjąć masło i serek z lodówki dużo wcześniej, aby były miękkie.
    7. Przygotować krem: zmiksować masło i serek aż się dobrze połączą i masa będzie gładka. Dodać cukier i ekstrakt waniliowy i miksować aż w masie nie będzie grudek.
    8. Babeczki dekorować kremem i plasterkami truskawek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis