Zupa gulaszowa z ziemniakami

    Zupa gulaszowa z ziemniakami

    4polubienia
    2godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta zupa gulaszowa jest tak sycąca, że służy mi za cały obiad. Są w niej ziemniaki, pomidory, czerwone wino no i oczywiście dużo mięsa.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 400 g pomidorów z puszki
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 400 g wołowiny gulaszowej
    • 400 g wieprzowiny gulaszowej
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 250 ml czerwonego wina
    • 1/4 łyżeczki kminku
    • 1/4 łyżeczki majeranku
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    • pieprz i sól
    • 2 ziemniaki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.45min.  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pomidory pokroić na kawałki.
    2. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i smażyć cebulę przez 5 minut aż się zeszkli. Dodać czosnek i mięso, przykryć garnek i smażyć przez 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
    3. Oprószyć mięso solą, pieprzem i papryką. Smażyć chwilę bez przykrycia, aż płyn odparuje z garnka. Dodać czerwone wino i zdeglazowac garnek - zdrapać przypalone resztki z dna drewnianą łyżką i wymieszać wszystko dokładnie.
    4. Dodać 1 litr wody, przykryć garnek i gotować przez 60 minut. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze przez 10 minut, w razie potrzeby dolewając więcej wody.
    5. Obrać ziemniaki i drobno pokroić. Dodać do garnka wraz z resztą przypraw i gotować jeszcze przez 20 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i papryką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis