Marynowane pieczarki Cristi

    Marynowane pieczarki Cristi

    2polubienia
    27min.


    Zrobione przez 203 osoby

    Przepis ten dała mi babcia. To małe pieczarki marynowane w smacznej zalewie, idealne na przyjęcia. Można je przechowywać przez dłuższy czas w lodówce, albo zawekować i trzymać w spiżarce.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 słiok 1l

    • 80 ml (1/3 szklanki) octu winnego z czerwonego wina
    • 80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek
    • 1 mała cebula pokrojona w cienkie plasterki
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki suszonej pietruszki
    • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
    • 1 łyżka brązowego cukru
    • 2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
    • 1/2 kg świeżych umytych małych pieczarek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. W średnim garnku wymieszać ocet winny z oliwą, cebulą, solą, pietruszką, gorczycą, brązowym cukrem i czosnkiem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać grzyby. Gotować na wolnym ogniu 10 do 12 minut, mieszając od czasu do czasu. Przełożyć do sterylnych pojemników i trzymać w lodówce, aż do chwili podania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis