Węgierska zupa grzybowa

    Węgierska zupa grzybowa

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1411 osób

    Zupa ze świeżych grzybów, która ma bardzo bogaty smak. Tradycyjny przepis, prosty i dość szybki, jak na zupę grzybową.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 łyżki niesolonego masła
    • 2 szklanki posiekanej cebuli
    • 1/2 kg świeżych grzybów, pokrojonych
    • 2 łyżeczki suszonego koperku
    • 1 łyżka słodkiej papryki
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 2 szklanki bulionu drobiowego
    • 1 szklanka mleka
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • mielony czarny pieprz
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
    • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużym garnku na średnim ogniu stopić masło. Dodać cebulę i smażyć przez 5 minut. Dodać grzyby i smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać koperek, paprykę, sos sojowy i bulion. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i dusić przez 15 minut.
    2. W małej miseczce wymieszać mleko z mąką. Wlać do zupy i dobrze wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
    3. Na koniec dodać sól, pieprz, sok z cytryny, pietruszkę i śmietanę. Wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę (3-5 minut). Nie zagotować.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis