Muffiny Julki

    Muffiny Julki

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 7 osób

    To prosty i szybki przepis idealny dla wielbicieli słodkości :-) Otrzymałam go od mojej przyjaciółki i dzielę się nim ze znajomymi. Zarówno oni jak i rodzina są zachwyceni muffinami. Można je przyrządzić na mnóstwo różnych sposobów, wybór dodatków jest dowolny. Ja osobiście najczęściej wybieram czekoladę.

    binkowskaa Łódzkie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 szklanki mąki
    • 1/2 szklanki cukru
    • 3 niezbyt płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kakao (można go nie dodawać, wtedy ciasto będzie jasne)
    • tabliczka czekolady, posiekana (lub inne dodatki, np. owoce)
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1 jajko
    • 1 szklanka mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C (w przypadku piekarnika bez termoobiegu do 200).
    2. W misce wymieszać pierwsze 5 składników (suche), w drugiej misce pozostałe (mokre). Następnie połączyć mokre składniki z suchymi i dokładnie wymieszać.
    3. Masę nakładać do około 2/3 wysokości foremek.
    4. Piec przez około 17-20 minut. Po 15 minutach sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe.

    Rada

    Muffiny można udekorować polewą czy posypką według uznania :-)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis