Greckie tzatziki

    Greckie tzatziki

    1polubienie
    10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jest to rewelacyjnie orzeźwiający sos, będący u mnie dodatkiem do wszystkich rodzajów mięs - ja najbardziej lubię z... kaszanką. Podstawą sosu jest jogurt, ogórek i czosnek. Nie znoszę kopru w tzatzikach - po dodaniu robi się dla mnie zwykłym sosem czosnkowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 nieduży ogórek (gruntowy może być ze skórką)
    • 1 opakowanie białego twarożku do smarowania np. Bieluch
    • 3-4 ząbki czosnku
    • parę listków mięty
    • 1 gęsty jogurt
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Ogórek zetrzyj na grubych oczkach tarki, posyp odrobiną soli i odstaw.
    2. Do miski przełóż serek i wyciśnięty czosnek.
    3. Następnie dodaj odciśnięty z soku ogórek i posiekaną miętę.
    4. Jogurtem uzyskaj odpowiednią dla siebie konsystencję.
    5. Dopraw solą i pieprzem.

    rada

    Najlepiej smakuje schłodzony. Mięta nie powinna dominować smakiem, ale podkręcać orzeźwiający charakter sosu. Opcjonalnie, jeżeli nie posiadamy mięty, do sosu można dodać sok z cytryny.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    W niebieskim notatniku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis