Kuskus z warzywami, czyli "moja jarzynowa"

    Kuskus z warzywami, czyli "moja jarzynowa"

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Słodko-kwaśna, idealnie orzeźwiająca sałatka.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 całe opakowanie kuskusu (300 g)
    • 1 kostka rosołowa
    • 4 ogórki kiszone (lub konserwowe)
    • ok. 130- 150 g oliwek zielonych
    • 3 duże pomidory
    • 1 duży, świeży ogórek
    • puszka fasoli czerwonej
    • puszka kukurydzy konserwowej
    • 1 łyżka majonezu
    • 1 gęsty jogurt (np. grecki)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Przesyp kuskus do dużej miski. Kostkę rosołową rozpuść w 1 szklance wrzątku i zalej bulionem kaszę. Prawdopodobnie trzeba będzie jeszcze dolać odrobinę wrzątku, tak aby wywar przykrył kuskus do ok. 0,5 cm nad jego powierzchnią. trzymaj pod przykryciem ok 5 min.
    2. Ogórki kiszone pokrój w drobna kostkę i odsącz. Oliwki pokrój w cienkie krążki. Z pomidorów i obranego świeżego ogórka usuń gniazda nasienne i również pokrój w drobną kostkę.
    3. Wszystkie warzywa (łącznie z puszkowymi) wymieszaj z kaszą - powinna ostygnąć do tego czasu.
    4. W szklance po bulionie przygotuj sos: czubatą łyżkę majonezu wymieszaj z jogurtem, solą i pieprzem (pamiętaj, że dzięki kostce kuskus już będzie słony, ogórki i oliwki też robią swoje). Resztą jogurtu, która nie zmieściła się do szklanki, uzyskaj ulubioną konsystencję sałatki.
    5. Podawaj schłodzoną.

    Ogórki kiszone

    Jeżeli nie mamy dostępu do dobrych ogórków kiszonych, to zamiast kupować słone, przemysłowe, można z powodzeniem zastąpić konserwowymi.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    W niebieskim notatniku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis