Zapiekanka z cukinią i ryżem

    Zapiekanka z cukinią i ryżem

    6polubień
    55min.


    Zrobione przez 880 osób

    Pyszna i prosta zapiekanka do której można użyć ryżu z poprzedniego dnia - wtedy będzie gotowa jeszcze szybciej.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/3 szklanki surowego ryżu
    • 2/3 szklanki wody
    • 2 łyżki oleju
    • 700 g cukinii
    • 1 szklanka zielonej cebulki, posiekanej
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 1 i 1/4 łyżeczki soli czosnkowej
    • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    • 300 g (1,5 szklanki) posiekanych pomidorów
    • 230 g (2 szklanki) startego żółtego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W rondelku zalać ryż wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 20 minut (aż ryż będzie miękki).
    2. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Lekko wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne.
    3. Na patelni rozgrzać olej i dodać cukinię, cebulkę oraz czosnek. Smażyć przez 5 minut, aż zmiękną.
    4. Oprószyć solą czosnkową, bazylią, papryką i oregano. Dodać ugotowany ryż, pomidory i 1 szklankę sera. Smażyć, mieszając, aż wszystkie składniki będą ciepłe. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać resztą sera.
    5. Piec bez przykrycia przez 20 minut, aż ser się stopi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis