Zapiekanka z cukinią i ryżem

    Zapiekanka z cukinią i ryżem

    (955)
    6polubień
    55min.


    Zrobione przez 880 osób

    Pyszna i prosta zapiekanka do której można użyć ryżu z poprzedniego dnia - wtedy będzie gotowa jeszcze szybciej.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/3 szklanki surowego ryżu
    • 2/3 szklanki wody
    • 2 łyżki oleju
    • 700 g cukinii
    • 1 szklanka zielonej cebulki, posiekanej
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 1 i 1/4 łyżeczki soli czosnkowej
    • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    • 300 g (1,5 szklanki) posiekanych pomidorów
    • 230 g (2 szklanki) startego żółtego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W rondelku zalać ryż wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 20 minut (aż ryż będzie miękki).
    2. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Lekko wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne.
    3. Na patelni rozgrzać olej i dodać cukinię, cebulkę oraz czosnek. Smażyć przez 5 minut, aż zmiękną.
    4. Oprószyć solą czosnkową, bazylią, papryką i oregano. Dodać ugotowany ryż, pomidory i 1 szklankę sera. Smażyć, mieszając, aż wszystkie składniki będą ciepłe. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać resztą sera.
    5. Piec bez przykrycia przez 20 minut, aż ser się stopi.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (955)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis