Marchewka w miodzie z imbirem

    (280)
    30 min

    Marchewka z dodatkiem miodu i cytryny oraz nutką imbiru. Najlepiej użyć świeżego imbiru i dodać jeszcze odrobinę startej skórki z cytryny.


    Zrobione przez 262 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 6 

    • 1/2 kg marchewki pokrojonej w plasterki
    • 55 g masła
    • 2 i 1/2 łyżki miodu
    • szczypta mielonego imbiru
    • 1 łyżka soku z cytryny (lub do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Włożyć marchewkę do gotującej wody i gotować do miękkości, ale nie rozgotować (około 5 minut). Odcedzić.
    2. W dużej patelni na małym ogniu stopić masło z miodem. Dodać mielony imbir i sok z cytryny, a następnie marchew, wymieszać całość i podgrzać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (280)

    Komentarze po polsku (2)

    snikersik
    autor:
    2

    Rewelacja  -  19 sty 2011

    Magpie
    autor:
    1

    Uwielbiam imbir zwłaszcza świeży dlatego dodałam tutaj też świeży zamiast mielonego. Bardzo pyszna marcheweczka!  -  25 sty 2011

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis