Deser truskawkowy z miętą

    (1)

    Dojrzałe, słodkie truskawki z miętą, słodkim syropem, lodami waniliowymi i bitą śmietaną... poezja smaku!


    Zrobione przez 4 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 szklanka truskawek pokrojonych na ćwiartki
    • 6-10 listków mięty, drobno podartych
    • 1/4 szklanki wody
    • 2 łyżki cukru
    • 4 gałki lodów waniliowych
    • 1 szklanka bitej śmietany
    • 4 listki mięty - do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W misce wymieszać truskawki z rozdrobnioną miętą. (Listki podrzeć w palcach, a nie siekać nożem, żeby aromat mięty nie został nam na desce do krojenia.)
    2. W małym rondelku wymieszać wodę z cukrem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na bardzo małym ogniu, aż syrop zgęstnieje (ok. 3 minuty).
    3. Polać syropem truskawki i lekko wymieszać. Nałożyć truskawki po równo do 4 szklanek lub pucharków. Udekorować lodami i bitą śmietaną oraz listkami mięty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis