Lody truskawkowo-malinowe z mascarpone

    Lody truskawkowo-malinowe z mascarpone

    4polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne, dietetyczne lody ze świeżych truskawek i malin, z mascarpone i jogurtem. Mają zdecydowanie mniej tłuszczu niż lody ze śmietaną. Owoce oczywiście mogą też być mrożone. Najważniejsze, że nie trzeba do nich mieć maszynki do lodów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g truskawek
    • 200 g malin
    • 2 opakowania cukru waniliowego
    • 50 g cukru
    • 500 g serka mascarpone
    • 300 g jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +2godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Truskawki i maliny umyć i osuszyć, oczyścić z szypułek. Zmiksować z cukrem waniliowym i zwykłym.
    2. Przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek z owoców. Wymieszać z mascarpone i jogurtem.
    3. Przelać do pojemnika który można szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażalnika na ok. 2 godziny.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis