Ciasto z pianką truskawkową

    Ciasto z pianką truskawkową

    Zapisz do ulubionych
    4godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo proste ciasto: biszkopt z pianką truskawkową. Nie może się nie udać! Musi poleżeć chwilę w lodówce, ale samo przygotowanie nie jest wcale czasochłonne.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 26 cm

    • Biszkopt
    • 5 jaj
    • 1 szczypta soli
    • 125 g cukru
    • 125 g mąki pszennej
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • Pianka truskawkowa
    • 1 pakowanie cukru waniliowego
    • 500 g truskawek
    • 300 ml śmietany kremówki
    • 2 opakowania śmietanfixu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +4godz. tężenie  ›  Gotowe w: 4godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    2. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, stale miksując, powoli dodawać cukier. Wmieszać żółtka, a na koniec wmieszać mąkę pszenną wymieszaną z kukurydzianą.
    3. Wlać ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 15-20 minut, aż biszkopt będzie lekko rumiany. Odstawić na metalową kratkę aby wystygł.
    4. W tym czasie umyć i oczyścić truskawki. Połowę truskawek zmiksować z cukrem waniliowym.
    5. Ubić śmietanę dodając śmietanfix, dodać do niej zmiksowane truskawki i wymieszać.
    6. Wyjąć biszkopt z blachy i ułożyć na paterze. Na wierzch wyłożyć krem truskawkowy. Resztę truskawek przekroić na połówki i udekorować nimi wierzch ciasta. Odstawić ciasto do lodówki, aż krem zesztywnieje.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis