Kopiec kreta z truskawkami

    Kopiec kreta z truskawkami

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kopiec kreta w nowej wersji - czekoladowe ciasto z nadzieniem z truskawek i bitej śmietany. Dzieci je uwielbiają!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Ciasto
    • 6 białek
    • 6 żółtek
    • 140 g masła
    • 200 g cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 100 g mąki
    • 75 ml mleka
    • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
    • 2-3 łyżki kakao
    • masło do wysmarowania blachy
    • Nadzienie
    • 300-400 g truskawek
    • 200 ml śmietany kremówki
    • 2 opakowania cukru waniliowego
    • 1 opakowanie śmietanfixu
    • 100 g startej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem.
    2. Białka ubić na sztywno.
    3. Zmiksować masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku, dobrze miksując po każdym dodaniu.
    4. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
    5. Stale miksując masę maślaną dodawać do niej na przemian mąkę z kakao i mleko. Na koniec dodać pianę z białek i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej blaszki.
    6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut.
    7. Po wyjęciu w piekarnika odłożyć ciasto aby całkiem wystygło. Następnie łyżką wydrążyć środek ciasta, zostawiając jednak 1 cm brzegu. Wydrążone ciasto drobno pokruszyć w misce.
    8. Truskawki umyć, oczyścić i pokroić na połówki. Rozłożyć w wydrążonym cieście.
    9. Ubić śmietanę z 2 opakowaniami cukru waniliowego i śmietanfixem. Dodać startą czekoladę, wymieszać i nałożyć to na truskawki. Posypać po wierzchu pokruszonym ciastem.
    10. Odstawić do lodówki, aby krem stężał. Podawać na zimno.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis