Szaszłyki z kurczaka

    Szaszłyki z kurczaka

    Zapisz do ulubionych
    8godz.27min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosty przepis na szaszłyki z kurczaka z grilla. Kurczaka trzeba marynować przez kilka godzin, a najlepiej przez noc, wtedy wychodzą najlepsze.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej na małe kawałki
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki soli
    • sok z 2 cytryn
    • 1 łyżka słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 1 szczypta mielonego kminku
    • patyczki do szaszłyków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 8godz.27min. 

    1. Czosnek rozgnieść pięścią i włożyć do miski ze szczelną pokrywką. Dodać sól, sok z cytryny, paprykę, kolendrę i kminek i wymieszać. Do miski dodać kawałki kurczaka, zamknąć szczelnie pokrywką i potrząsać miską, aby kurczak dobrze się pokrył marynatą. Odstawić na kilka godzin (lub na noc) do lodówki.
    2. Rozgrzać grill.
    3. Nabić kurczaka na patyczki do szaszłyków i jeszcze raz obtoczyć w marynacie. Ułożyć na rozgrzanym grillu i piec z każdej strony na rumiano (przez ok. 12 minut).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis