Pstrąg z folii z masłem pietruszkowym

    Pstrąg z folii z masłem pietruszkowym

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 6 osób

    Pstrąg pieczony na grillu w folii, z dodatkiem masełka ziołowego - bardzo prosty przepis, a rybka dietetyczna i bardzo smaczna.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 pstrągi
    • gałązki świeżych ziół, np. koperek, pietruszka, szczypiorek
    • Masełko pietruszkowe
    • 100 g miękkiego masła
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać grill.
    2. Każdego pstrąga ułożyć na kawałku folii aluminiowym tak dużym, aby można było w niego owinąć luźno całą rybę.
    3. Zioła umyć i wysuszyć. Poobrywać listki z gałązek. Włożyć zioła do środka ryb i zawinąć luźno w folię, ale tak, aby nic z niej nie wypływało.
    4. Ułożyć pstrągi na grillu i piec ok. 20-30 minut, przewracając raz w połowie pieczenia.
    5. Przygotować masło pietruszkowe: wymieszać miękkie masło ze skórką i sokiem z cytryny, dodać pietruszkę. Wymieszać energicznie widelcem.
    6. Ostrożnie otwierać paczuszki z rybą i podawać z masłem pietruszkowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis