Sernik z rabarbarem

    Sernik z rabarbarem

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 167 osób

    Pyszny, lekki sernik ze świeżym rabarbarem i polewą ze śmietany. Idealny na wiosnę i lato! Można udekorować truskawkami.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 23 cm

    • Spód
    • 125 g mąki pszennej
    • 4 łyżki cukru
    • 125 g masła
    • Nadzienie
    • 375 g posiekanego rabarbaru
    • 100 g cukru
    • 1 łyżka mąki
    • 500 g serka śmietankowego lub sera na sernik
    • 100 g cukru
    • 2 jajka
    • Polewa
    • 225 ml kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Na co najmniej pół godziny przed pieczeniem wyjąć wszystkie składniki z lodówki, aby mogły osiągnąć temperaturę pokojową.
    2. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wysmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 23 cm.
    3. Wymieszać w misce (w palcach) składniki na spód. Wyłożyć na spód przygotowanej tortownicy i dobrze uklepać.
    4. W osobnej misce wymieszać rabarbar ze 100 g cukru i 1 łyżką mąki. Wyłożyć na przygotowany spód ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Wyjąc z piekarnika i odstawić.
    5. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni C.
    6. Zmiksować ser ze 100 g cukru, aż będzie puszysty. Stale miksując, dodawać jajka po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Wylać ser na warstwę rabarbaru w blaszce.
    7. Piec przez 30 minut, aż masa się zetnie.
    8. W tym czasie przygotować polewę: zmiksować śmietanę z cukrem i ekstraktem.
    9. Wyjąć ciasto z piekarnika i od razu polać polewą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis