Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

    Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Mielone orzechy laskowe i czekolada to pyszne połączenie. Można też użyć innych orzechów. Dobrym dodatkiem są też wiśnie!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 foremka 23x23 cm

    • 200 g masła
    • 180 g cukru
    • 4 jajka
    • 1 szczypta soli
    • 150 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 125 g mielonych orzechów laskowych
    • 100 g czekolady deserowej, startej na tarce
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wysmarować tłuszczem kwadratową foremkę o boku 23 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.
    2. Zmiksować masło, dodać cukier i znów dobrze zmiksować. Dodać jajka po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Dodać sól, przesiać do środka mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować na gładko.
    3. Zetrzeć do środka czekoladę, dodać zmielone orzechy i cynamon i wymieszać łyżką.
    4. Wylać ciasto do blaszki i wyrównać, aby piekło się równomiernie. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut.
    5. Przestudzić chwilę w blaszce a następnie wyjąć na talerz, zdejmując papier. Posypać po wierzchu cukrem pudrem.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
    Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis