Dżem truskawkowo-rabarbarowy z pomarańczą

    Dżem truskawkowo-rabarbarowy z pomarańczą

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo lubię dżem truskawkowy, a z rabarbarem jest jeszcze lepszy. W tej wersji dodaję skórkę z pomarańczy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g cukru
    • Skórka starta z 1 pomarańczy
    • 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
    • 500 g truskawek, pokrojonych na małe kawałki
    • 1 opakowanie żelfixu 2:1
    • 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (lub kilka kropel aromatu)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W robocie kuchennym rozdrobnić cukier ze skórką pomarańczową, aby cukier nabrał aromatu a skórka była bardzo drobna.
    2. W garnku gotować rabarbar z truskawkami i cukrem aż rabarbar będzie się rozpadał. Dodać żelfix i gotować jeszcze przez 4-5 minut. Zdjąć pianę z wierzchu, zdjąć garnek z ognia i wmieszać ekstrakt pomarańczowy.
    3. Nakładać dżem do wysterylizowanych słoików i mocno zakręcić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis