Makaron z serem gorgonzola i słodką cebulą

    Makaron z serem gorgonzola i słodką cebulą

    6polubień
    35min.


    Zrobione przez 95 osób

    Jest to dość niezwykłe, ale też niezwykle smaczne danie z makaronu! Można dodać również ulubione grzyby, szpinak lub resztki z kurczaka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g spaghetti
    • 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
    • 2 duże słodkie cebule w cienkich plasterkach
    • 2 ząbki rozdrobnionego czosnku
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 110 g pokruszonego sera gorgonzola

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, lub aż będzie al dente, odcedzić.
    2. Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Usmażyć cebulę, aż nabierze brązowozłotego koloru, około 10 minut. Dodać czosnek i podsmażać przez kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia i wymieszać z octem balsamicznym.
    3. W dużej misce wymieszać makaron z cebulą i dodać gorgonzolę. Wymieszać dokładnie, aby makaron pokrył się sosem, a ser się lekko roztopił.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis