Prosta zupa gulaszowa

    Prosta zupa gulaszowa

    1polubienie
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Zupa gulaszowa jest świetna - można ją trzymać w lodówce do tygodnia, albo zamrozić. Po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 40 g klarowanego masła
    • 200 g cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
    • 250 g wołowiny gulaszowej (lub łopatki, udźca) pokrojonej w kostkę
    • 1 łyżka słodkiej papryki
    • 1 łyżka octu jabłkowego wymieszana z 1 łyżką wody
    • 1,25 l bulionu wołowego lub wody
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • mielony kminek
    • majeranek
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • sól i czarny pieprz świeżo mielony
    • 200 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Na patelni rozgrzać klarowane masło. Zeszklić cebulę. Dodać wołowinę i podsmażyć z każdej strony. Doprawić pieprzem, podlać octem wymieszanym z wodą i zeskrobać resztki przypalone do dna patelni.
    2. Wmieszać koncentrat pomidorowy i bulion. Doprawić kminkiem, majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 40 minut.
    3. Dodać ziemniak i i gotować jeszcze przez 10 minut, aż będą miękkie. Można na koniec dodać śmietanę.

    Rada:

    Zupę można też na koniec zagęścić 1 łyżką mąki pszennej lub kukurydzianej.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis