Zupa gulaszowa z boczkiem

    Zupa gulaszowa z boczkiem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ta zupa jest dość czasochłonna, ale warto ją ugotować bo może służyć za cały obiad. Jest pożywna, smaczna i aromatyczna. Całej rodzinie z pewnością posmakuje.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
    • 3 łyżki oleju
    • 1,2 kg wołowiny gulaszowej, pokrojonej w kostkę
    • 500 g cebuli, pokrojonej w kostkę
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 l bulionu
    • 250 ml czerwonego wina
    • sól i świeżo zmielony pieprz
    • 1 łyżka słodkiej papryki
    • 2-3 ziemniaki
    • ostra papryka do smaku
    • 6 łyżeczek creme fraiche

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i na małym ogniu podsmażyć boczek. Zdjąć boczek z patelni i odstawić.
    2. Wołowinę podzielić na 3 części. Pierwszą część smażyć w tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku, aż będzie mieć piękny brązowy kolor. Zdjąć mięso z patelni.
    3. Na tę samą patelnię wlać 1 łyżkę oleju, rozgrzać i dodać cebulę z czosnkiem. Chwilę smażyć, a następnie dodać wołowinę i znów smażyć aż się przyrumieni. Zdjąć z patelni.
    4. Trzecią część wołowiny smażyć również na tej samej patelni, w 1 łyżce oleju, ale na koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze razem smażyć.
    5. Mięso, cebulę i boczek dodać do dużego garnka. Dodać bulion i wino, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 45 minut.
    6. Ziemniaki obrać, drobno pokroić i dodać do zupy. Gotować jeszcze ok. 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Nakładać zupę do misek i dekorować śmietaną.

    Rada:

    Jeśli lubisz gęste zupy, możesz na koniec dodać do niej 1 łyżkę mąki kukurydzianej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis