Zupa ziemniaczana z porem i pomidorami

    Zupa ziemniaczana z porem i pomidorami

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Zupa dla wszystkich, którzy lubią odmianę od zwykłej zupy ziemniaczano-porowej. Dodaję pomidory i mam coś nowego!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 średnie ziemniaki
    • 2 pory (tylko biała część)
    • 1 litr bulionu drobiowego
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 3 duże, dojrzałe pomidory
    • sól i świeżo zmielony pieprz
    • creme fraiche

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pory pokroić w cienkie plasterki. Dokładnie opłukać.
    2. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Podsmażyć ziemniaki i pory. Dodać bulion, przykryć i gotować 20 minut aż warzywa będą miękkie.
    3. Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku i zdjąć z nich skórkę. Drobno pokroić.
    4. Zupę zmiksować, ale nie na całkiem gładko. Dodać pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać creme fraiche lub śmietanę do zup.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis