Ciasto śliwkowe z kokosową bezą

    Ciasto śliwkowe z kokosową bezą

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To ciasto piekę w tortownicy i wtedy ładnie się prezentuje. Prosto się je robi, a jest naprawdę smaczne. Zwłaszcza jeśli lubicie kokos.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica

    • Ciasto
    • 120 g masła
    • 120 g cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 2 żółtka
    • 2 całe jajka
    • 200 g mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • trochę skórki startej z cytryny
    • 2 łyżki rumu
    • Dodatkowo
    • 600-700 g śliwek (w zależności od rozmiaru)
    • Beza
    • 2 białka
    • 100 g cukru
    • 40 g wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Tortownicę wysmarować tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.
    2. Maso zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka i jajka i zmiksować. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i skórką z cytryny i dodać to do masy jajecznej, miksując. Na końcu dodać rum.
    3. Wlać do przygotowanej tortownicy.
    4. Śliwki poprzekrawać na połówki, usunąć pestki. Poukładać na cieście w blaszce. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut.
    5. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, stale miksując, powoli dodawać cukier. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Po 30 minutach pieczenia wyjąć ciasto z pieca i przykryć bezą.
    6. Piec jeszcze przez 10-15 minut.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis