Tort Raffaello

    Tort Raffaello

    6polubień
    3godz.50min.


    Zrobione przez 12 osób

    Pyszny tort kokosowy a'la Rafaello - z białą czekoladą i jasnym biszkoptem. Wszystkim smakuje i pięknie wygląda!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tort

    • 4 jajka
    • 4 łyżki lodowatej wody
    • 100 g cukru
    • 100 g mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Do przełożenia
    • 2 tabliczki białej czekolady
    • 3 szklanki (600 ml) śmietany kremówki
    • 2 opakowania śmietanfixu
    • 100 g wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia albo posmarować masłem.
    2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z zimną wodą na bardzo sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Stale miksując, dodawać stopniowo cukier.
    3. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
    4. Przelać ciasto do tortownicy i wyrównać wierzch. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut.
    5. Po upieczeniu od razu wyjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. Najlepiej odstawić na kilka godzin, aby biszkopt całkowicie wystygł.
    6. Posiekać czekoladę. Podgrzać (ale nie zagotować!) 1 szklankę śmietany i dodać czekoladę. Mieszać, aż czekolada się stopi. Odstawić aby ostygło.
    7. Gdy biszkopt całkiem ostygnie przekroić go w poziomie na 1/3 i 2/3. Spód tortu będzie tą cieńsza warstwą.
    8. Pozostałe 2/3 biszkoptu pokroić w małą kostkę, lub rozdrobnić w palcach. Zimną czekoladę ze śmietaną roztrzepać mikserem przez kilka minut, aż trochę zgęstnieje.
    9. Ubić pozostałe 2 szklanki śmietany ze śmietanfixem. Część śmietany odłożyć do dekoracji, a resztę dobrze wymieszać z kremem czekoladowym, pokruszonym biszkoptem i wiórkami kokosowymi. Rozłożyć tę masę na spodzie z biszkoptu.
    10. Posmarować odłożoną śmietaną po wierzchu i posypać wiórkami kokosowymi.
    11. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis