Ciasto cukiniowo-kokosowe

    Ciasto cukiniowo-kokosowe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 8 osób

    Pyszne, wilgotne ciasto z cukinii z wiórkami kokosowymi. Ważne jest, aby startą cukinię dobrze odcisnąć, żeby ciasto nie wyszło zbyt mokre i zakalcowate.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 300 g mąki
    • 1 opakowanie proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 100 g wiórków kokosowych
    • 1 szczypta soli
    • 150 ml oleju
    • 250 g cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 300 g (2 pełne szklanki) cukinii startej na drobnych oczkach
    • 3 jajka, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wysmarować tłuszczem foremkę na keks lub na babkę.
    2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kokosem i solą.
    3. W osobnej misce zmiksować na puszystą masę olej z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Miksując, dodawać roztrzepane jajka i dobrze odciśniętą cukinię.
    4. Dodawać mieszaninę z mąką, mieszając ciasto łopatką. Wlać do przygotowanej blaszki.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 1 godzinę. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.
    6. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć z blaszki.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis