Sałatka z pesto, brokułami i tortellini

    Sałatka z pesto, brokułami i tortellini

    1polubienie
    1godz.25min.


    Zrobione przez 75 osób

    Wspaniała sałatka - bogata w smaku i odżywcza. Zupełnie inna od sałatek z vinaigrettem. W dodatku pięknie kolorowa.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g tortellini z serem
    • 1 mała czerwona papryka, pokrojona w paski
    • 3/4 szklanki świeżych brokułów
    • 1/3 szklanki marchewki startej na tarce
    • 1/3 szklanki zielonych oliwek bez pestek
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1/2 szklanki majonezu
    • 1/4 szklanki pesto z bazylii
    • 1/4 szklanki mleka
    • 2 łyżki startego parmezanu
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżki octu
    • pęczek świeżego szpinaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Ugotować tortellini zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.
    2. W dużej misce wymieszać tortellini z papryką, brokułami, marchewką, oliwkami i czosnkiem.
    3. W osobnej misce wymieszać majonez z pesto, mlekiem, parmezanem, oliwą i octem.
    4. Sosem polać tortellini z warzywami i delikatnie wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Podawać na liściach szpinaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis