Sałatka z tortellini i papryką

    Sałatka z tortellini i papryką

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    4godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Świetna sałatka na piknik albo do pracy na lunch. Jest pełna świeżych ziół, dzięki czemu wspaniale pachnie.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g tortellini z serem
    • 1 czerwona papryka, cienko pokrojona
    • 1/2 szklanki posiekanej zielonej papryki
    • 1 cebula, cienko pokrojona
    • 1/4 szklanki czarnych oliwek, pokrojonych
    • 1/4 szklanki octu
    • 1/4 szklanki wody
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
    • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
    • kilka kropel ostrego sosu chili
    • 1/2 szklanki pokruszonego sera feta
    • 3 łyżki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.25min. 

    1. Tortellini ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i odcedzić.
    2. Do słoika dodać ocet, wodę, oliwę, zioła, sok z cytryny, czosnek i ostry sos. Zakręcić słoik i potrząsać, aż składniki się dobrze wymieszają. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    3. W dużej misce wymieszać tortellini z papryką, cebulą i oliwkami. Polać sosem i wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem dodać fetę i parmezan i wymieszać.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis