Sałatka z tortellini i papryką

    Sałatka z tortellini i papryką

    1polubienie
    4godz.25min.


    Zrobione przez 115 osób

    Świetna sałatka na piknik albo do pracy na lunch. Jest pełna świeżych ziół, dzięki czemu wspaniale pachnie.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g tortellini z serem
    • 1 czerwona papryka, cienko pokrojona
    • 1/2 szklanki posiekanej zielonej papryki
    • 1 cebula, cienko pokrojona
    • 1/4 szklanki czarnych oliwek, pokrojonych
    • 1/4 szklanki octu
    • 1/4 szklanki wody
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
    • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
    • kilka kropel ostrego sosu chili
    • 1/2 szklanki pokruszonego sera feta
    • 3 łyżki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.25min. 

    1. Tortellini ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i odcedzić.
    2. Do słoika dodać ocet, wodę, oliwę, zioła, sok z cytryny, czosnek i ostry sos. Zakręcić słoik i potrząsać, aż składniki się dobrze wymieszają. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    3. W dużej misce wymieszać tortellini z papryką, cebulą i oliwkami. Polać sosem i wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem dodać fetę i parmezan i wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis