Makaron penne z czosnkiem

    Makaron penne z czosnkiem

    10polubień
    20min.


    Zrobione przez 93 osoby

    To bardzo łatwy przepis, a makaron smakuje wspaniale i jest zawsze wielkim przebojem obiadowym. Nawet jeśli to tylko resztki odgrzewane na drugi dzień, wciąż jest to przebój! Używa się tu prostych składników, zawsze dostępnych, a makaron właściwie może być jakikolwiek.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 450 g makaronu penne (rurki)
    • 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 2 suszone pomidory, posiekane
    • 1 łyżka suszonej pietruszki
    • 1 łyżeczka pokruszonej ostrej papryki
    • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, aż będzie al dente, odcedzić.
    2. Do patelni na średnim ogniu wlać 1 łyżkę oliwy i przez około 1 minutę podsmażać na niej czosnek, suszone pomidory i pietruszkę. Doprawić papryką i pieprzem. Dodać do ugotowanego makaronu, a następnie dolać pozostałą oliwę i posypać całość parmezanem. Gotowe!

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis