Sałatka z fetą i tortellini

    Sałatka z fetą i tortellini

    Zapisz do ulubionych
    2godz.25min.


    Zrobione przez 247 osób

    Coś ekstra - sałatka z włoskimi pierożkami tortellini i greckim serem feta, szpinakiem i jajkami na twardo. Sos jest pyszny, więc całość po prostu zwala z nóg smakiem! Po kilku dniach, gdy dobrze przejdzie smakiem, jest jeszcze lepsza.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g tortellini z serem
    • 120 ml oliwy z oliwek extra virgin
    • 60 ml soku z cytryny
    • 60 ml octu winnego z czerwonego wina
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 6 jajek ugotowanych na twardo
    • 500 g liści świeżego szpinaku
    • 250 g pokruszonego sera feta
    • 1/2 szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w piórka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Dodać tortellini i gotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzić.
    2. W dużej misce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, octem winnym, pietruszką, oregano i solą. Dodać tortellini i podrzucać w misce, aby się pokryły sosem. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    3. W tym czasie ugotować i ostudzić jajka. Obrać i pokroić na ćwiartki.
    4. Do miski z tortellini dodać szpinak, ser feta i cebulę i delikatnie wymieszać. Sałatkę udekorować jajkami i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis