Pierogi jarskie smażone

    Pierogi jarskie smażone

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczne a za razem bardzo zdrowe danie. Pierogi z farszem z twarogu, podsmażone i podawane z sosem pomidorowym.

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • Ciasto na pierogi
    • 1/2 kg mąki
    • 1 jako
    • 1 łyżka oleju
    • 1 szczypta soli
    • 1 niepełna szklanka ciepłej wody
    • Farsz i sos
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka masła
    • 1 kg twarogu mielonego
    • 2 żółtka
    • pieprz i sól
    • ostra mielona papryka
    • 3 łyżki siekanych ziół
    • 30 dag pomidorów
    • olej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Z mąki, 1 jajka, 1 łyżki oleju i szczypty soli oraz ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto.
    2. Cebule posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, połowę dodaj do twarogu, do reszty dołóż pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, smaż. Przypraw solą i pieprzem. Duś, aż powstanie gęsty sos.
    3. Do sera i cebuli z czosnkiem dodaj część siekanych ziół, żółtka, dodaj też sól, pieprz i ostrą paprykę, wymieszaj.
    4. Ciasto rozwałkuj cienko, wycinaj koła, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku.
    5. Po ostudzeniu smaż na głębokim tłuszczu. Pierogi podawaj z sosem pomidorowym, posypane świeżymi posiekanymi ziołami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis