Sałatka z ryżem, mandarynką i szynką

    Sałatka z ryżem, mandarynką i szynką

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszna sałatka na imprezę lub na lunch. Szybko się ją robi jeśli masz ryż ugotowany z poprzedniego dnia. Mandarynki mogą być świeże lub z puszki. Jeśli masz świeże - trzeba z jednej wycisnąć sok.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g ryżu (nieugotowanego)
    • 2-3 czerwone i zielone papryki, pokrojone w małą kostkę
    • 1 mała czerwona cebula, posiekana
    • 200 g gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę
    • 1 mała puszka (300 g) lub 300 g świeżych mandarynek
    • 50-100 ml soku z mandarynek (z puszki)
    • 250 g majonezu
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki cukru
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Gotować ryż pod przykryciem w 500 ml wody, na małym ogniu, przez 20 minut. Ryż ma być miękki i ma wchłonąć całą wodę. Odstawić aby ostygł.
    2. Do zimnego ryżu dodać paprykę, cebulę, szynkę i mandarynki.
    3. Wymieszać w miseczce majonez z sokiem mandarynkowym, cukrem i sosem sojowym.
    4. Wymieszać ryż z warzywami z sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis