Prosta sałatka z ryżem

    Prosta sałatka z ryżem

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Prosta i tania sałatka, która świetnie smakuje. Najlepiej ryż ugotować dzień wcześniej, bo musi być zimny. Ale można też go ugotować "na świeżo" i po ugotowaniu rozłożyć na desce do krojenia - wtedy szybciej przestygnie.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 ml wody
    • 200 g ryżu
    • 4 łyżki majonezu
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka miodu
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1 łyżeczka curry w proszku
    • 1 średni ogórek, pokrojony w kostkę
    • 1 duża marchewka, starta na tarce
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Zagotować w garnku 500 ml wody. Dodać ryż i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
    2. W międzyczasie wymieszać majonez z olejem, sokiem z cytryny i miodem. Dodać rozgnieciony czosnek, posiekaną cebulę, sól, pieprz i curry.
    3. Ogórek pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce. Wymieszać z sosem majonezowym.
    4. Gdy ryż się ugotuje - wystudzić go całkowicie a następnie wymieszać z resztą składników. Udekorować natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis