Makaron orzo z pieczarkami

    Makaron orzo z pieczarkami

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 362 osoby

    Zjadłszy kiedyś we włoskiej restauracji danie, które mi bardzo smakowało, postanowiłem je odtworzyć w domu. Oto przepis, który udało mi się opracować.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 115 g masła
    • 8 świeżych cebulek koktajlowych
    • 200 g makaronu orzo
    • 50 g świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 235 ml (1 szklanka) wody
    • 120 ml (1/2 szklanki) białego wina
    • szczypta granulowanego czosnku do smaku
    • szczypta soli i pieprzu do smaku
    • 50 g (1/2 szklanki) startego parmezanu
    • 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Roztopić połowę masła w rondelku na średnim ogniu. Dodać cebulę i podsmażać, aż nabierze złotego koloru. Wsypać makaron orzo, pieczarki i pozostałe masło. Podsmażać mieszając przez 5 minut, aż masło się roztopi, a grzyby zrobią się miękkie.
    2. Wlać do rondelka wodę i wino i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem i dusić 7 do 10 minut, aż makaron będzie al dente. Przed podaniem wymieszać z parmezanem i pietruszką.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis