Frittata z boćwiną

    Frittata z boćwiną

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Frittata to włoski omlet pieczony w piekarniku. Tutaj wersja wiosenna - z boćwiną, czyli młodymi liśćmi buraka. Szybki obiad w dodatku przepyszny!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 łyżek oliwy
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 por, drobno posiekany
    • 1 pęczek boćwiny
    • 1 łyżka wody (opcjonalnie)
    • 6 jajek
    • sól i pieprz
    • pieprz cayenne
    • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • świeża bazylia, drobno posiekana
    • natka pietruszki, drobno posiekana
    • kilka plasterków pomidora (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Oddzielić łodyżki od liści botwiny. Jedno i drugie posiekać, ale osobno.
    3. Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć ok. 5 minut. Dodać łodyżki botwiny oraz por i smażyć 4 minuty. Po tym czasie dodać liście botwiny i gotować aż zmiękną, w razie potrzeby dodając wodę. Przełożyć na talerz i odstawić, aby ostygło.
    4. W międzyczasie ubić jajka w dużej misce. Dodać sól, 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz, pieprz cayenne, posiekaną bazylię, pietruszkę i czosnek. Dobrze wymieszać.
    5. Rękoma odcisnąć płyn z mieszaniny warzyw, a następnie wymieszać je z ubitymi jajkami.
    6. Do naczynia żaroodpornego lub żeliwnej patelni wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i rozgrzać na kuchence. Wlać mieszaninę jajeczną. Kiedy masa zacznie gęstnieć, podnosić nieco krawędzie omletu, aby płynna masa jajeczna mogła spłynąć na dno naczynia.
    7. Udekorować z wierzchu plastrami pomidora i bazylią.
    8. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 7-10 minut, aż się całkiem zetnie i nieco przyrumieni.

    Rada:

    Frittatę można też usmażyć, w ogóle nie korzystając z piekarnika. Wystarczy przewrócić ją za pomocą dużego talerza na drugą stronę, kiedy już będzie usmażona z jednej strony.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis