Prosty dżem truskawkowy

    Prosty dżem truskawkowy

    2polubienia
    2godz.19min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Na smak dżemu największy wpływ mają truskawki. Muszą być świeże i dojrzałe, najlepiej z upraw ekologicznych. Aby dżem nie zbrązowiał, trzymam go w ciemnym miejscu w piwnicy. Sok z cytryny też pomaga zachować jasny kolor.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 szklanki

    • 1 kg dojrzałych truskawek (zważyć po oszypułkowaniu)
    • 4 łyżki soku z cytryny
    • 1 kg cukru żelującego 1:1

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 4min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.19min. 

    1. Truskawki rozgnieść i wymieszać z sokiem z cytryny. Przykryć i odstawić na 1-2 godziny, aż puszczą trochę soku.
    2. Przełożyć do garnka, dodać cukier. Doprowadzić od wrzenia i gotować przez 4 minuty. Sprawdzić, czy dżem jest gotowy wkładając do niego metalową łyżkę - wyjąć łyżkę i trzymać pionowo. Jeśli z łyżki dżem skapuje dużymi kawałkami - jest gotowy. Jeśli kapie kroplami - trzeba go jeszcze pogotować.
    3. Gorący dżem nałożyć do czystych słoików i dobrze zakręcić.

    Porady

    Przeczytaj więcej o przygotowywaniu i pasteryzacji przetworów owocowych w naszym artykule: "Przetwory owocowe"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis