Botwina z cieciorką

    Botwina z cieciorką

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 277 osób

    Wegetariański przepis na obiad - bo jest to danie bardzo bogate w białko i bardzo pożywne. Ciecierzycę dusimy z szalotką i pomidorem bardzo krótko, więc jest to bardzo szybki przepis.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 szalotka, drobno posiekana
    • 2 cebulki dymki, drobno posiekane
    • 120 g ciecierzycy z puszki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 pęczek botwinki
    • 1 pomidor, pokrojony w plasterki
    • sok z połowy cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W dużej patelni rozgrzać oliwę i smażyć szalotkę i dymkę przez 3-5 minut. Dodać ciecierzycę, sól i pieprz.
    2. Dodać botwinę i poczekać, aż trochę "przywiędnie". Dodać pomidora i sok z cytryny, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Porady

    Przeczytaj więcej o przygotowywaniu i pasteryzacji przetworów owocowych w naszym artykule: "Przetwory owocowe"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis