Dżem truskawkowo-rabarbarowy

    Dżem truskawkowo-rabarbarowy

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 6 osób

    Dżem truskawkowy z rabarbarem to doskonałe połączenie. Bardzo prosty przepis. Raz, dwa i dżem na zimę gotowy!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g rabarbaru (zważyć po przycięciu i obraniu)
    • 500 g truskawek (zważyć po oczyszczeniu)
    • 500 g cukru żelującego 2:1

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Umyć rabarbar, obrać i pokroić na kawałki. Truskawki umyć, usunąć szypułki, posiekać.
    2. W garnku zagotować na dużym ogniu truskawki z rabarbarem i cukrem żelującym, cały czas mieszając.
    3. Gotować przez 3 minuty na niedużym ogniu, w razie potrzeby usuwając pianę z wierzchu. Gorący dżem od razu nakładać do czystych słoików i dobrze zakręcić.

    Porady

    Przeczytaj więcej o przygotowywaniu i pasteryzacji przetworów owocowych w naszym artykule: "Przetwory owocowe"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis