Dżem truskawkowy z kiwi i zielonym pieprzem

    Dżem truskawkowy z kiwi i zielonym pieprzem

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciekawy przepis na dżem truskawkowy, w którym mamy kwaśne kiwi i pikantny pieprz. Cukier też oczywiście jest - nie bójcie się!

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 750 g truskawek (umytych, bez szypułek)
    • 2 kiwi (ok. 250 g), obrane
    • 500 g cukru żelującego 2:1
    • 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie, odcedzonego
    • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Truskawki i kiwi drobno pokroić, zagotować z cukrem w garnku. Gotować 4 minuty mieszając.
    2. Rozgnieść zielony pieprz, kolorowy pieprz utłuc, wymieszać obydwa rodzaje pieprzu z truskawkami.
    3. Napełniać gorącym dżemem czyste słoiki, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem, aż ostygną.

    Porady

    Przeczytaj więcej o przygotowywaniu i pasteryzacji przetworów owocowych w naszym artykule: "Przetwory owocowe"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis