Hamburgery

    Hamburgery

    10polubień
    22min.


    Zrobione przez 7 osób

    Soczyste hamburgery wołowe zrobione w domu smakują obłędnie! Można zrobić wersję klasyczną: bułka, kotlet, sałata, pomidor i cebula, albo poszaleć i zrobić hamburgera z błękitnym serem, karmelizowaną cebulką i podsmażonymi pieczarkami. Ważne, żeby mięso było soczyste - dlatego trzeba użyć takiej wołowiny, która ma ponad 20% tłuszczu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg mielonej wołowiny
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 plasterki żółtego sera (opcjonalnie)
    • 4 bułki do hamburgerów
    • musztarda
    • keczup
    • 1 pomidor, pokrojony w plasterki
    • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki
    • 4-8 liści sałaty lodowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Z mięsa uformować 4 kotlety, ale bardzo delikatnie. Nie ugniatać i nie ściskać za mocno mięsa, bo kotlety nie będą soczyste. Oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem.
    2. Rozgrzać patelnię grillową (lub teflonową) na średnim ogniu. Dodać kotlety i smażyć przez: 6 minut - na mało wysmażone, 8 minut - na średnio wysmażone, lub 10 minut - na dobrze wysmażone. W połowie smażenia odwrócić kotlety na drugą stronę i dodać na wierzch po plasterku sera (opcjonalnie). Zdjąć z patelni.
    3. Na dolnych częściach bułki rozsmarować musztardę i keczup. Położyć po kotlecie. Na kotlety nałożyć sałatę lodową, po plasterku pomidora i cebuli, a na koniec przykryć drugą połówką bułki. Podawać od razu.
    4. Inne opcje: bułka, musztarda, keczup, kotlet, sałata lodowa, pomidor, podsmażony bekon, awokado w plasterkach, bułka. Lub: bułka, musztarda, keczup, kotlet, pokruszony ser pleśniowy, skarmelizowana cebula, podsmażone pieczarki, bułka.

    Hamburgery z grilla:

    Te hamburgery można też usmażyć na grillu. Wystarczy rozgrzać grill do średniej temperatury, nasmarować tłuszczem ruszt i smażyć tak samo długo jak podaje przepis, odwracając w połowie smażenia.

    Zobacz jak to zrobić!

    Hamburgery
    Hamburgery

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis