Placki indyjskie

    Placki indyjskie

    4polubienia
    25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Niedawno zrobiłam indyjskie placuszki. Lubię je bardzo, bo można różnie je przyprawiać w zależności od tego na co mamy ochotę, a zatem zawsze są inne. Mogą być fajną przekąską, albo dodatkiem do dania głównego np. do curry.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 450 gr mąki
    • 3 łyżki oliwy
    • 3 łyżki ciepłej wody
    • czosnek niedźwiedzi
    • 1 łyżka kurkumy
    • 1 łyżka kuminu
    • chilli
    • sól, pieprz
    • posiekany koper
    • posiekana pietruszka
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek.
    2. Na patelnię wlać olej i smażyć placuszki. Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna rozmowa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis