Szparagi z dressingiem pomarańczowym

    Szparagi z dressingiem pomarańczowym

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Gotowane szparagi z sosem pomarańczowym - to dobra odmiana od ciężkiego sosu holenderskiego. Pyszne, lekkie danie albo przystawka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g szparagów
    • 2 gałązki koperku
    • Dressing
    • 1 pomarańcza (niepryskana)
    • 2 łyżeczki cukru
    • sól i pieprz
    • 1 łyżeczka musztardy dijon
    • 125 ml oleju z orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Szparagi umyć, obrać, odkroić zdrewniałe końcówki. Gotować w osolonej wodzie do miękkości - ok. 10-15 minut.
    2. Pomarańczę umyć i osuszyć. Zetrzeć 2/3 skórki, a pozostałą część pokroić w cieniutkie paseczki. Z pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go ze startą skórką, cukrem i musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać olej i dobrze wymieszać.
    3. Szparagi odcedzić, ułożyć na talerzu i polać sosem. Udekorować koperkiem i paseczkami ze skórki pomarańczy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis