Sałatka ze szparagami i truskawkami

    Sałatka ze szparagami i truskawkami

    2polubienia
    20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Nie bójcie się tego połączenia! Białe szparagi świetnie pasują do truskawek. W tej sałatce są wymieszane z sosem jogurtowym z dodatkiem soku pomarańczowego. Genialne!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g białych szparagów
    • 300 g truskawek
    • 3 łyżki soku pomarańczowego
    • 2 łyżki jogurtu
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżki śmietany
    • sól, pieprz i cukier do smaku
    • liście sałaty do podania
    • szczypiorek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Szparagi obrać, odkroić zdrewniałe końce, pokroić na 2-cm kawałki. W dużym garnku zagotować wodę z solą i szczyptą cukru, wrzucić szparagi i gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut.
    2. Miękkie szparagi odcedzić i ostudzić.
    3. Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki.
    4. W misce wymieszać sok pomarańczowy z jogurtem, majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać z truskawkami i szparagami.
    5. Na talerzach ułożyć liście sałaty, na nie nałożyć sałatkę. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis