Szparagi zapiekane z czosnkiem niedźwiedzim

    Szparagi zapiekane z czosnkiem niedźwiedzim

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szparagi i czosnek niedźwiedzi to świetne połączenie. Ja szparagi najpierw gotuję, a potem zapiekam z pomidorkami koktajlowymi i z masłem czosnkowym. Doskonałe z bagietką albo do obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 kg szparagów
    • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
    • 100 g miękkiego masła
    • sól i pieprz
    • 200 g pomidorków cherry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Szparagi obrać, odkroić zdrewniałe końcówki, ugotować w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru. (Gotować 7-10 minut.) Dobrze odcedzić.
    2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
    3. Szparagi ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
    4. Czosnek wymieszać z masłem, solą i pieprzem. Układać kawałki masła czosnkowego i pomidorki na szparagach. Piec przez 20-25 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis