Sałatka ze szparagów z szynką i jajkiem

    Sałatka ze szparagów z szynką i jajkiem

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Sałatka z białymi szparagami, młodymi ziemniakami, jajkiem i gotowaną szynką w sosie śmietanowo-jogurtowym z ziołami. Na wiosnę idealna!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g młodych ziemniaczków
    • 4 jajka
    • 1 kg szparagów
    • sól i cukier
    • 200 g gotowanej szynki
    • 1/2 pęczka szczypiorku
    • 1/2 pęczka pietruszki
    • 200 ml śmietany
    • 150 g chudego jogurtu
    • 1-2 łyżeczki ostrej musztardy
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, a następnie ostudzić w zimnej wodzie i obrać.
    2. Jajka ugotować na twardo i obrać.
    3. Szparagi umyć, obrać, odkroić zdrewniałe końcówki. Gotować ok. 10-15 minut w wodzie z odrobiną soli i cukru, aż będą miękkie. Odcedzić.
    4. Szynkę pokroić w paski. Jajka i ziemniaki pokroić w plasterki. Wrzucić ziemniaki, jajka i szparagi do miski.
    5. Drobno posiekać zioła, wymieszać jogurt ze śmietaną i musztardą, a gdy sos będzie dobrze wymieszany dodać zioła i znów wymieszać.
    6. Polać sosem warzywa, wymieszać delikatnie, doprawić pieprzem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis