Szparagi zapiekane z szynką

    Szparagi zapiekane z szynką

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszna zapiekanka z klasycznego duetu: szparagi i szynka. Zapiekam je w sosie i pod żółtym serem, który się cudownie topi.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg szparagów
    • sól
    • szczypta cukru
    • 40 g masła
    • 1 łyżka mąki
    • 1 żółtko
    • sól i pieprz
    • gałka muszkatołowa
    • 300 g gotowanej szynki
    • 50 g startego żółtego sera
    • łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Gotować ok. 10 minut, odcedzić, ale 250 ml wody ze szparagów odłożyć.
    2. Rozgrzać piekarnik do 225 stopni C.
    3. W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i smażyć, stale mieszając. Powoli wlewać gorącą wodę ze szparagów i mieszać, aby nie było żadnych grudek. Gotować kilka minut aż sos zgęstnieje.
    4. Zdjąć rondelek z ognia i dodać żółtko. Rozmieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    5. Owijać po kilka szparagów w plasterek szynki. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
    6. Posypać serem i małymi kawałeczkami masła. Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis