Szparagi w szynce

    Szparagi w szynce

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Klasyczna przystawka ze szparagów - białe gotowane szparagi owinięte delikatną szynką. Bardzo proste i bardzo pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg białych szparagów
    • 1 łyżeczka masła
    • 1 szczypta cukru
    • 200 g gotowanej szynki
    • 50 g masła
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Szparagi dokładnie obrać i odkroić zdrewniałe końcówki.
    2. Garnek do szparagów napełnić wodą (nalać do ok. 10 cm poniżej brzegu garnka), dodać sól i cukier, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Dodać szparagi w koszyczku łebkami w górę, dodać łyżeczkę masła i gotować na niedużym ogniu przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Czas gotowania zależy od grubości szparagów.
    3. Jeśli nie macie specjalnego garnka do gotowania szparagów można je związać w pęczek sznurkiem kuchennym i wstawić do zwykłego garnka z gotującą wodą tak, żeby delikatne łebki wystawały ponad poziom wody. Ugotują się one na parze i nie rozpadną.
    4. Pozostałe masło stopić w rondelku.
    5. Wyjąć szparagi z wody i odcedzić. Gdy trochę ostygną, owijać każdego szparaga w plaster szynki, ułożyć na półmisku i polać stopionym masłem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis